Ota yhteyttäJATKA TÄSTÄ
JATKA TÄSTÄ

MITEN HOIDAT KORONASTRESSIÄ?

7 yksinkertaista keinoa

Tässä rauhoittava sana haastavina aikoina: kaikki on Hyvin. Isommassa kuvassa, arkipäiväisen aherruksen ja ahdistuksen tuolla puolen, kaikki on – ihan totta – Hyvin. Dalai Lama sanoi asian parhaiten:

”On olemassa kahdenlaisia asioita, joista ei kannata huolestua: ne, joihin voi vaikuttaa, ja ne, joihin ei voi vaikuttaa.”

Tällä hetkellä meillä on paljon asioita, joihin voimme vaikuttaa. Kaikkein läheisin on oma mieli, mielenhallinta, ja toimintakyky. Siihen panostaminen on tärkeää ihan jo arjessakin. Poikkeustilanteessa sen tärkeys vain korostuu. Tässä on seitsemän asiaa, joihin voit vaikuttaa ja tehdä tilanteesta positiivisen, rakentavan, ja mielenkiintoisemman.



1. Kuuntele uutisia. 

On mukavaa pitää itsensä tietoisena maailmasta ympärillään. Itse en seuraa uutisia televisiosta, mutta kuuntelen kyllä maailman tapahtumia. Hyviä lähteitä tällä hetkellä ovat:

2. Tee itsellesi muistilista.

Itse tein oheisen kuvan. Selkeä päivärytmi on tärkeää, oli tilanne mikä tahansa. Poikkeusoloissa sen merkitys vain korostuu. Hyvä rytmi koostuu yksinkertaisista asioista:

…tee lukujärjestys

…huolehdi kehosta

…tee työtä

…ja nollaa laskuri.

3. Jos olet yrittäjä, jatka töitä parhaasi mukaan. 

Stressivapaa yrittäjä-kirjastani saattaa olla sinulle apua. Jos näin on, laita se eteenpäin kollegallesi. Saat kirjan ilmaiseksi klikkaamalla kuvaa.

4. Luovu turhasta stressistä.

…ja kutakuinkin kaikki stressi on turhaa. Sitä paitsi sitä ei ole oikeasti olemassa missään muualla todellisuudessa kuin oman, yksityisen pääsi sisällä. Ja sitä taas – tuota yksityistä, muista olennoista erillistä päätäsi – ei ole olemassa! Näin sanoi Wei Wu Wei, ja niin sanoi Douglas Harding, ja niin sanoo Fred Davis, ja saattavat olla oikeassa. Löysää siis vannetta pääsi ympärillä. Hengitä syvään. Kyllä se siitä. G.I. Gurdjieff sanoi, miten ihmiselle kaikkein vaikeinta on luopua kärsimyksestään. Nyt voisi olla juuri hyvä hetki opetella sitä taitoa. Stressivapaa johtaja -kirjastani saattaa olla sinulle apua, johdit sitten itseäsi, firmaa tai perhettäsi. Saat kirjan ilmaiseksi klikkaamalla kuvaa.

Tästä voit katsoa Fred Davisin näkökulmia tilanteeseen.

5. Harjoittele kokonaisuuden näkemisen taitoa.

Haastavassa poikkeustilanteessa ison kuvan hahmottaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Elämässä ylipäätään on vähintään kolme tasoa: kriisissä selviytyminen, tavallisen normaalitilan ylläpito ja tulevaisuuden tietoinen luominen. Jokaisella näistä tasoista on neljä ulottuvuutta: yksilöllinen mieli ja keho (psykologia ja biologia) sekä yhteisö ja ympäristö (kulttuuri ja materiaalinen systeemi).

Kuva oikealla tiivistää asian.

Yhdessä Matti Kamppisen kanssa kirjoittamamme kirja nimeltä “Kokonaisuuden näkemisen taito” voi auttaa näkemään asiat isomman kokonaisuuden osina. Kirja tarjoaa tutkimusmatkan teoriaan ja sovelluksiin ns. integraalisesta ajattelusta. Sen tarkoitus on auttaa hahmottamaan edellisen kuvion todellisuuskäsitystä.

Yksinkertaisesti: kun asioita katsoo monelta eri kantilta, ovat tulokset yleensä parempia. Ajatellaan vaikkapa koronavirusta. On hyvä pitää huoli yhteisön, ympäristön, mielen ja kehon hyvinvoinnista, ja kohdistaa jokaiseen niistä oikeanlaiset resurssit tilanteen (kriisi-, normaali- tai tulevaisuus) mukaan.

Kirja on tällä hetkellä loppuunmyyty, mutta voit lukea sen ilmaiseksi klikkaamalla kirjan kansikuvaa.

6. Pidä päiväkirjaa. 

Päiväkirjan pitäminen on arvokas tapa jäsentää omia tunteita. Tilanne saattaa herättää pelkoa, surua, ja ahdistusta. Nämä tunteet on helppo ohittaa tai kokea ne muuntuneessa muodossa.

Yksi tapa muuntaa alkuperäinen tunne on kokea pelko vihana, suuttumuksena, tai ärtymyksenä. Kirjoittaminen on yksinkertainen mutta toimiva tapa yrittää ymmärtää oman mielen temppuja. Samalla se on myös oivallinen keino hidastaa tahtia ja ottaa hetki aikaa itselle ja hyödylliselle joutenololle.

7. Huolehdi kehon hyvinvoinnista.

Kaikki nämä asiat tällä listalla ovat tärkeitä, oli sitten normaalitila, kriisi, tai tulevaisuuden kehittämiseen varautuminen. Keho on kuitenkin kaiken perusta. Fit Father -projektin kehittäjä Anthony Balduzzi julkaisi hiljattain hyvän resurssilistan niille, jotka syystä tai toisesta joutuvat viettämään aikansa sisätiloissa. Voit ladata listan klikkaamalla kuvaa.


Tärkeintä tässä tilanteessa on:

  • selkeyttää faktat
  • pitää yllä tavallista päivärytmiä
  • ottaa etäisyyttä näkemällä asiat isoimman mahdollisen kokonaisuuden kautta

Minulle sitä edustaa aika hyvin tuo Fred Davisinkin kuvaama nondualistinen näkökulma. Sen mukaan todellisuus – kaikkine “hyvine” ja “huonoine” ilmiöineen – ei tapahdu jollekin itsenäiselle, erilliselle kokijalle. Sen sijaan todellisuus, ja asiat, vain tapahtuvat, ja ne havaitaan tietoisuudessa, joka on luonteeltaan yhteisomaisuutta, vähän samaan tapaan kuin ilma, jota nyt vähän aikaa hengitellään hieman yksityisemmissä olosuhteissa.

Sinulle tuo isoin mahdollinen kokonaisuus voi olla vaikkapa luonto, joka – vaimoni sanoin – tarjoaa pysyvyyttä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Jollekin toiselle se voi olla se itsensä unohtamisen ja kohteeseen uppoutumisen kokemus, joka tapahtuu taiteen, liikunnan, tai seurustelun kautta.

Oli se mikä tahansa, käytä siihen aikaa nyt ja jatkossa. Se, jos mikä, on balsamia sielulle.

Jos näistä asioista on sinulle ja läheisillesi hyötyä, jaa tämä sivu eteenpäin. Kiitos.