Henkisyytenä pidetään usein kaikkea, mikä ei mahdu järjen piiriin. Henkisyydellä on kuitenkin monia muita ulottuvuuksia. Henkisyyden kentälle mahtuvat niin enkeliuskomukset kuin zenin oivallukset. Henkisyys tuottaa elämämme perimmäisen merkityksen ohella ajattelumme kalustevaraston, havahtumisen avaimet ja kulttuurisodan. Tätä kaikkea – ja paljon muuta – on henkisyys, aikamme väärinymmärretyin ilmiö.
Uskontotietelijät JP Jakonen ja Matti Kamppinen esittelevät kirjassaan tärkeitä ajattelun työkaluja henkisyyden ymmärtämiseen nykymaailmassa. Onko henkinen äly taito muiden taitojen joukossa ja jos on, voidaanko sitä kehittää johtamisessa? Mitä on henkinen humanismi? Ja millainen filosofia auttaa vapautumaan psykologisen kärsimyksen kokemuksesta?
Kestävä henkinen kehitys – Ajattelun työkaluja tulevaisuuteen (Basam Books, 2025) ilmestyy syksyllä. Kirjan teemoja voit ihmetellä tästä.
Kerran kuussa tutkimme kirjan ajatuksia aamukahvien merkeissä.
Aamukahvit sopivat asiantuntijalle, esihenkilölle ja kenelle tahansa, joka haluaa omaksua uutta ajattelua oman työn ja elämän tueksi.
Aamukahvit ovat maksuton tapa kehittää ajatteluaan hyvässä seurassa, joka kuukauden toinen perjantai, klo 9-10 Zoomilla.
Tapaamisajat:
Perjantai 14.2. – klo 9.00
Perjantai 14.3. – klo 9.00
Perjantai 11.4. – klo 9.00
Perjantai 9.5. – klo 9.00
JP Jakonen on filosofian tohtori, kirjailija ja terveiden parantaja, joka on kirjoittanut johtajuudesta, yrittäjyydestä, ja kokonaisuuden näkemisen taidosta. JP on käyttänyt kerrostalomallia kuvaamaan monimutkaisten ilmiöiden ymmärtämistä niin yritysten johtoryhmille kuin tavallisille kaduntallaajille. Hänen väitöskirjansa käsitteli henkisten innovaatioiden merkitystä filosofi Ken Wilberin ajattelussa.
Matti Kamppinen on Turun yliopiston dosentti ja uskontotieteen yliopistonlehtori historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella. Hän on tutkinut noituutta ja shamanismia Perun sademetsäalueella, kognitiotiteen ja tulevaisuudentutkimuksen filosofiaa, aikakäsitysten kulttuurisidonnaisuutta, ekosysteemipalveluita ja yritysvastuuta, teknologian ja riskien mentaalisia malleja sekä systeemiajattelun suhdetta viisauteen ja henkisyyteen.