Tänä kesänä palasin vanhan mielenkiinnon kohteeni pariin.
Enneagrammi on vanha – alkuperä tuntematon – symboli, joka kuvaa kahta elämälle välttämätöntä tekijää.
Toisaalta se kuvaa prosesseja: mitä tarvitaan asioiden alkuunsaattamiseen, ja mitä nuo asiat liikkeelle lähdettyään tarvitsevat pysyäkseen oikeassa suunnassa, eivätkä harhaudu reitiltä tai muutu vastakohdakseen (kuten vaikkapa lemmensuhteissa, maailman politiikassa tai auton korjauksessa usein käy). Tätä puolta sanotaan prosessienneagrammiksi. Sitä opetti G.I. Gurdjieff, armenialainen mystikko ja filosofi, jolla olikin paljon mielenkiintoista sanottavaa. Kuten vaikkapa se, että kolme voimaa – positiivinen, negatiivinen ja neutraloiva – muodostavat kolmen lain, joka laittaa asiat liikkeelle. Tai että kaikkea liikkeelle laitettua hallitsee oktaavin eli seitsemän laki.
Enneagrammin avulla voidaan myös heijastaa ihmisen tapoja olla olemassa. Suomeksi sanottuna erilaisia luonnetyyppejä. Nimi “ennea” on kreikkaa ja tarkoittaa lukua yhdeksän. Enneagrammissa on yhdeksän kulmaa tai pistettä, näin ollen se auttaa ymmärtämään yhdeksään erilaista luonnetta. Tätä sanotaan persoonallisuusenneagrammiksi. Viime vuosina se on tullut jo melko tunnetuksi, ja samalla tietenkin sen sisältämä syvyys on saattanut monelta aiheen parissa työskentelevältä mennä ohi.
Persoonallisuus on harhakäsitysten kaava
Perusluottamus on alkuperäinen kokemuksemme ihmisapinoina. Synnymme tajuamatta hölkäsen pöläystä mistään – ja se ei tunnu meitä haittaavan, kunhan lämpöä, suojaa ja rakkautta riittää. Ja kuten tiedämme, jossain vaiheessa joku näistä alkaa sakkaamaan.
Lähtökohtaisesti persoonallisuusennegrammi kuvaakin sijaistoimintojen kaavoja, jotka muodostuvat kun menetämme perusluottamuksemme. Luonnetyypit ovat, toisin sanoen, kokemuksia siitä, että “minun pitää itse valmistaa itselleni hyvä maailma”.
Jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan, kuten Tolstoi tiesi sanoa – ja samalla tavalla jokainen perheeseen kasvava alkaa kompensoida tätä onnettomuutta erilaisin keinoin. Näistä keinoista ja näiden keinojen kaavoista muodostuu lopulta se, mitä sanotaan luonteeksemme tai persoonallisuustyypiksemme.
Yhdeksän erilaista perusluonnetta
Luonne muodostuu melko varhain lapsuudessa. Siitä tulee eräänlainen lähtöpiste, joka kuvaa tapaamme käsitellä tietoa, suunnata huomiota ja suojautua.
1-tyypin luonne on perfektionistinen. Hän näkee maailman, joka ei ole vielä täydellinen, mutta voisi olla – hänen kauttaan.
2-tyypin luonne on auttavainen. Hän näkee ihmiset, joita voi ja pitää auttaa – hänen avullaan.
3-tyypin luonne on saavuttavainen. Hän näkee mahdollisuuksia mennä eteenpäin, menestyä ja saavuttaa asioita.
4-tyypin luonne on individualistinen. Hän näkee sisällään olevan tyhjyyden ja täyteyden, ja pyrkii saamaan sen esiin, usein kokien muilla olevan helpompaa.
5-tyypin luonne on tutkivainen. Hän näkee asioiden pinnan alla paljon sellaista, mihin pitää perhehtyä – ja toisinaan jää jumiin perehtymiseensä niin, ettei pääse toimintaan asti.
6-tyypin luonne on epäileväinen. Hän suojelee ja suojautuu varautumalla asioihin, jotka voivat mennä pieleen – ja samalla kamppailee epäillen myös itseään, muita ja maailmaa.
7-tyypin luonne on nautiskelevainen. Hänelle maailma on herkullinen osteri, jonka ryystämisestä kaikki voisivat ottaa osansa, elleivät olisi sellaisia hapannaamoja – toisin kuin hän, joka osaa iloita…ja pakenee samalla pahinta pelkoaan, nautintonsa rajoittamista.
8-tyypin luonne on haastavainen. Hän johtaa edestä, sanoo mitä tehdään, ja kääntää ruoria vahvalla kädellä. Hänen on vaikea myöntää se pehmeys ja herkkyys, joka on kätketty välillä lähes näkymättömiin hänen sisälleen.
9-tyypin luonne on rauhaa rakentavainen. Hän pitää ihmissuhteet toiminnassa osaamalla katsoa asioiden ja ihmisten läpi, välillä jopa niinkin syvästi, että jättää ongelmat huomiotta – kunhan ei keikuteta venettä, kaikki on hyvin.
On tietenkin pinnallista kuvata ihmisluonteen syvyyttä yhdellä kappaleella, kuten tuossa ylhäällä olen tehnyt, mutta tästä pääsee alkuun. Erinomainen kahden kysymyksen testi löytyy täältä:
https://cpenneagram.com/enneagram-test
Enneagrammin logiikka kasvussa ja stressissä
Symboli on dynaaminen. Jokainen luonnetyyppi etenee stressaantuneena tiettyyn suuntaan ja kasvaa kohti toista suuntaa. Stressisuunta on kuvion luonnollinen suunta. Kasvusuunta on vastakkainen suunta. Kasvaaksemme ihmisenä meidän tulee mennä ikään kuin vastavirtaan, mihin puolestaan tarvitaan tavallista enemmän energiaa.
Sen vuoksi suurin osa ihmisistä ei tietoisesti kasva enää aikuisina. He hukkaavat energiaa negatiivisiin emootioihin, fyysisesti huonoihin tapoihin ja automatisoituneeseen ajatteluun. Useimmille vain ulkoinen shokki – onnettomuus, sisäisen maailman järkkyminen, tai äkillinen aidon omatunnon herääminen – voi saada aikaan aikuisena kasvamisen tarpeen.
Kasvu- ja stressisuunta noudattaa enneagrammi-kuviossa matemaattista kaavaa. Se muodostuu jakamalla ykseys – alkuperäinen perusluottamus ja erillisyyden puute, joka on useimpien ihmisten varhaislapsuudessa vielä läsnä – seitsemällä (joskus puhutaan myös “luomisen seitsemästä päivästä”, mutta eipä tällä kertaa mennä sen syvemmälle esoteeriseen kristilliseen filosofiaan…). Silloin saadaan seuraavanlainen lukujono:
1/7 = 0,142857…
Kuvion muodossa se näyttää tällaiselta:
Nuolet kuvaavat persoonallisuuden tavanmukaista etenemistä. Luonteemme – joka on, kuten muistetaan, sijaistoiminta perusluottamukselle – etenee luonnonlain kaltaisesti kohti stressiä. Jos, kuitenkin, teemme töitä itsemme eli luonteemme suhteen, voimme mennä vastavirtaan kohti kasvusuuntaamme. Tällöin vastustamme entropiaa, eli termodynamiikan toista lakia – kaaoksen lisääntymistä. Arkinen kokemushan se on: jos mitään ei tee itsensä tai ympäristönsä suhteen, asiat menevät entistä enemmän vituralleen. Siivota pitää perustason ylläpitämiseen. Uuden kehittämiseen tarvitaankin sitten enemmän resursseja. Silloin energian säästäminen alkaa olla pakollista.
Informaatiota käsitellään kolmella tavalla
Yhdeksän tyyppiä jakautuvat kolmeen triadiin: 8, 9 ja 1 ovat vaistotyyppejä eli he ottavat vastaan ja käsittelevät tietoa kehon ja vanhan kunnon perstuntuman kautta. 2, 3 ja 4 ovat tunnetyyppejä eli heillä tiedonkäsittely alkaa tunteista, ja toisinaan myös jää sinne möyryämään. 5, 6 ja 7 ovat päätyyppejä, jotka vievät asiat ensin ajatuksiinsa – ja toisinaan eivät saa niitä sieltä pois vaikka pitäisikin.
Jokaisella tyypillä on myös kolme alatyyppiä (sosiaalinen, itsesuojelu- ja seksuaalinen alatyyppi) ja niin sanottu siipi, eli oman tyypin viereisistä tyypeistä toinen on hieman painottuneempi (seiskalla näin ollen joko 8 tai 6).
Suositeltuja teoksia
Aiheesta on paljon kirjoja. Olen kirjoittanut Kukoistavan johtamisen käsikirjassa ihan kohtalaisen johdatuksen aiheeseen. Suomeksi aiheesta löytyy myös kokonaisia kirjoja. Englanniksi lähteitä on tietenkin valtavasti. Tässä alla on kolme kirjaa, joita suosittelen jos tahtoo tutustua ennegrammiin. Näiden lisäksi A.H. Almaas on kirjoittanut haastavan mutta palkitsevan teoksen enneagrammin syvemmästä ulottuvuudesta. Kirjan nimi on Facets of Unity (1998). Sen sisarteos on nimeltään Keys to the Enneagram (2021).
Riso & Hudson: Enneagrammin viisaus
Chestnut & Paes: Ennegram Guide to Waking Up
Palmer: Ennegram in Love and Work
Innostukseni aiheeseen virittyi uudestaan, kun kuuntelin tätä podcastia:
Enneagrammi on yksi hyödyllisimpiä ihmisenä kasvamisen apuvälineitä. Se antaa eväitä erilaisuuden ymmärtämisen ohella myös niihin ainutlaatuisiin kehityspolkuihin, joiden lähtökohtana – ei päätepisteenä – oma perusluonne toimii.