Ota yhteyttäJATKA TÄSTÄ
JATKA TÄSTÄ

blog

Miten valmistautua vuoteen 2022

Elämäntavat filosofisen ryhmätyöprosessin kohteena

ASIAKKAITANI
December 7, 2021

Toivotko joskus, että elämäsi olisi suunnitelmallisempaa? No, joskus siitä saattaa olla hyötyä. Toisinaan hyötyä (tai iloa) on siitä, että oppii olemaan hetkessä.

Molemmat ovat tietoisia valintoja. Päätös lisätä suunnitelmallisuutta ja päätös elää enemmän tässä ja nyt ovat osa tietoista elämäntavan suunnittelua. Molempiin päätöksiin liittyy tavoitteita, tapoja ja ydinarvoja. Näistä kaikista muodostuu vähitellen luonne.

Kuten filosofit ja viisaat ovat aina tienneet, luonnetta voidaan muokata, koulia, kehittää, parantaa, tasoittaa, siloitella, nostaa esiin ja kasvattaa. Nykyfilosofiassa pohditaan useimmiten muita kysymyksiä, ja luonteen kehittäminen on ajautunut self-help-kirjojen piiriin. Tämä on sääli, koska nimen omaan filosofista ymmärrystä tarvitaan silloin, kun katsotaan niin monimutkaisia asioita kuin elämän kokonaisuus, hyvä eläminen ja muutosprosessi.

Lopulta nämä kaikki muodostavat asian nimeltä “elämäntavat”. Ne ovat tapoja, joilla pidämme elämämme pyörän liikkeessä itsellemme mieluisaan suuntaan. Pitkällä aikajänteellä noista elämäntavoista muodostuu ydinarvomme, ja niitä heijastava luonne. Tuon luonteen kautta meidät tunnetaan ja meidät muistetaan.

Luonne on ne teot ja tavat, joita teemme säännöllisesti. 

Tätä kaikkea voi käytännöllistää maailmanpyörän (tai “elämänpyörän”) symbolin avulla. Tuossa pyörässä on neljä aluetta: materiaalinen, systeeminen, ihmissuhteellinen ja henkilökohtainen alue. Jokaisella alueella on kolme vaunua. Niistä jokainen edustaa yhtä hyvän elämän tekijää. Materiaalisella alueella on esimerkiksi kehon, rahan ja kodin vaunut, jotka kannattelevat elämämme perustarpeita. Ihmissuhteiden alueella on parisuhteen, lasten/vanhempien ja ystävyyden vaunut, joista hyvä elämä ja onnellisuus monella tapaa koostuu.

Elämässä tarvitaan kaikkia alueita (kuvittele miltä tuntuisi elämä ilman materiaa? ilman ihmissuhteita? ilman systeemistä todellisuutta? ilman henkilökohtaista elämää?). Kun valmistautuu tulevaan vuoteen, on hyvä ainakin tiedostaa, mihin alueisiin ei niin paljon keskity. Osalle alueista riittää kevyt ylläpito. Joihinkin voi kohdistaa muutosta, ja yksi alueista tai vaunuista voi muodostaa koko vuoden teeman.

Mietin miten tätä ideaa voisi parhaiten työstää.

Keksin sanahirviön nimeltä “sokraattisen ryhmätyömuotoinen dialoginen prosessi”. Se tarkoittaa luottamukseen, ystävällisyyteen ja kiinnostukseen pohjautuvaa pienryhmää, joka tukee toinen toisiaan kestävän henkisen kehityksen matkalla.

Jos sellainen kiinnostaa, laita minulle viestiä otsikolla “Maailmanpyörä”.

Osa prosessista on maksullinen, osa tulee säilymään ilmaisena. Jos laitat viestiä, et sitoudu mihinkään. Laitan sinulle vain yhden sähköpostin sitten, kun saan homman kasaan.

Juttu on suunniteltu ihmiselle, joka haluaa ennakoivalla otteella lisätä elämänsä laatua; on utelias, avoin ja ystävällinen; ja on valmis oppimaan, jakamaan ja osallistumaan sokraattiseen dialogiin elämänlaadun kehittämisestä.

Voit kuunnella alta podcast-jakson aiheesta.