Ota yhteyttäJATKA TÄSTÄ
JATKA TÄSTÄ

blog

Miten luopua työuupumuksesta

Kolme vinkkiä, kirja ja kaavio

ASIAKKAITANI
May 22, 2024

Heti alkuun varoitus: jos tätä lukiessasi olet aivan poikki, loppu, ja työhösi uupunut, ota yhteys työterveyteen ja painu hermolomalle.

Sitten kolme vinkkiä, jos tilanne ei ole noin paha.

Yksi, laita päivää kohden kolme työtä listalle.

Tee ne, järjestyksessä, ja lähde kotiin.

Kaksi, tee peruuttamaton raja töiden ja vapaan välille.

Kolme, nollaa laskuri, eli huolehdi itsellesi työtä vakavasti uhkaava harrastus, joka imee ajatukset ja huomion puoleensa. Kirja on hyvä, soittaminen parempi, kuviokellunta varmaan maailman paras. (En ole koittanut, mutta minulla on mielikuvitusta).

Sitten vähän analyysia.

Työuupumus on nimittäin aika merkillinen juttu. Jotta sellaista voisi nykyisessä, fyysisesti kevyiden töiden yhteiskunnassamme tapahtua, on meidän henkistä puoltamme osattava kuormittaa huolella.

Jotta tämä voisi tapahtua, meillä pitää olla hyvä syy siihen.

Tuo hyvä syy itsensä henkiseen uuvuttamiseen muistuttaa, näin valantehneen uskontieteilijän silmin, aika paljon uskonnollista vakaumusta.

Työ on monelle uskonto. Uskontoja on monenlaisia. On taikauskoa, on fundamentalismia, ja on sekulaaria eli maallistunutta uskontoa. Kaikkia yhdistää yleensä se, että omia syviä ajatusmalleja ei kyseenalaisteta. Ne motivoivat toimintaa ja ovat “pyhiä”, koskemattomia ja – vanhaa antropologista termiä käyttääkseni – tabuja.

Jos työuupumuksesta haluaa luopua, pitää ottaa tabut esiin. Ei, en tarkoita niitä tabuja, joilla Jenkkilässä asiaa hoidetaan. Tarkoitan henkisiä tabuja, uskonnollisen vakaumuksen taustalla olevaa ajattelua, joka saa meidät uupumaan. Kun näitä asioita on tarkasteltu, voimme sitten päättää luopua työuupumuksesta.

Valitsin sanani tarkkaan: en sanonut miten “lopettaa työuupumus”. Se saisi meidät uhriutumaan, ikään kuin uupumus vain laskeutuisi päällemme kuin heitetty viitta. Lopettaminen tulee luopumisen jälkeen, mitä tulee tabujen tarkastelun jälkeen.

Asiaa on käsitellyt (mielestäni itse hieman uhriutunut) uskontotieteilijä Jonathan Malesic mainiossa kirjassaan Työuupumuksen loppu. Suosittelen lukemaan.

Olen myös itse kehittänyt neljän näkökulman analyysin työuupumuksen ehkäisylle. Se perustuu työn neljän ulottuvuuden ja työn vaatimustasojen väliseen suhteeseen.

Voit tutustua siihen tässä:

Jos omat ihanteet työn suhteen ovat korkealla, mutta työtavat matalalla tasolla, tulee työstä säätämistä.

Jos tilanne on toisin päin, teet luultavasti vääriä töitä.

Jos yhteiset ihanteet ovat korkealla, mutta omat ihanteesi matalalla, taidat olla kohta saamassa kenkää.

Jos yhteiset työolosuhteet ovat matalalla, mutta omat työihanteet ovat korkealla, saatat olla matkalla kehittämään organisaatiotasi uudessa positiossa.

Ja niin edelleen. Korrelaatioita ulottuvuuksien välillä on useita, joista jokainen muodostaa omanlaisensa riskiryhmän työuupumukselle.

Olen kertonut tästä mallista myös tuoreessa podcast-jaksossa, jonka myötä jo 10 vuotta jatkunut Stressivapaa johtaja -ohjelma jää kesätauolle.

Tätä mallia voi myös pelata.

Pelin avulla erilaiset tiimit työelämässä voivat analysoida omaa tilannettaan ja kehittää yhdessä askelia parempaan suuntaan.

Jos kiinnostaa kuulla lisää tai kokeilla, ota yhteyttä – autan mieluusti vähentämään kärsimystä ja lisäämään iloa.