Avainapteekit-lehti haastatteli minua uuteen numeroonsa stressinhallinnasta. Annoin yhden neuvon, joka pitää minut suunnilleen järjissäni.
Jokaisella meistä on 24 tuntia käytössään. Se energia, joka on käytössäsi vuorokauden aikana, määrää suurelta osin päiväsi laadun, tulokset ja tuntuman.
Mikään energia ei kuitenkaan riitä, jos et lopeta jokaista päivää oikealla tavalla.
Ilta-aika on avain onnistuneeseen seuraavaan päivään. On turha laittaa Ouraa sormeen unta mittaamaan, jos ei osaa illalla katkaista työputkea, perheen velvoitteita ja tarpeettomia ajatuksia.
Päivä on täynnä valintoja, päätöksiä ja suorituksia. Niitä tehdään, jotta asiat hoituvat ja työt edistyvät. Kun päivä on vietetty näissä merkeissä, tarvitaan vastapainoa.
Tuota vastapainoa ei voi lykätä viikonloppuun, tai seuraavaan lomaan, tai eläkkeelle.
Vastapaino työlle – harrastus, leikki, ilottelu, huvitus, karkelot, you name it – on taito, jota pitää treenata.
Jos treenaat sitä vain lomalla tai viikonloppuisin, on se sama kuin uskoisit lihasten kasvavan treenaamalla niitä kerran viikossa.
Tee jokaisesta päivästä tilaisuus harjoitella tätä hyvän elämän kannalta oleellista taitoa. Joie de vivre, elämisen ilo, kuten ranskalaiset sitä kutsuvat, on protestanttisen etiikan kyllästämälle kansallemme keskeinen vastalääke.
Vietä siis illan viimeinen 60-90 minuuttia yhtäjaksoisesti sinulle mukavan tekemisen parissa. Pidä huolta, että tuo tekeminen ei sisällä kännykkää, iPadia tai muita avoimia systeemejä. Ne imevät loputkin voimasi.
Vie huomiosi jonnekin, jossa sinun puolestasi päätetään seuraava askel. Nämä sinun-puolestasi-päättävät asiat ovat suljettuja systeemejä: kirja, elokuva, sarja, levy tai sarjakuva ovat sellaisia. Miksei myös neulonta tai pienoismallien askartelu – niissä seurataan puolestasi päätettyä kaavaa.
Käytä ilta olemalla tekemättä enää yhtään päätöstä. Tee jotain hyödytöntä.
Pidä hauskaa, ja jos et osaa, opettele.
Sitten nukkumaan.
PS: Avainapteekit-jutun voit lukea täältä.